Baby voor het eerst in badje

De eerste keer in Bad

De meeste baby’s gaan op dag twee of drie na de geboorte voor het eerst in bad. Dit gebeurt, vanwege de aanwezigheid van een laagje vernix, vrijwel nooit op de eerste dag. Het is beter om dit beschermlaagje er niet af te wassen. De kraamzorg zal ook aan je uitleggen dat het moment van badderen het beste voor een voeding kan plaatsvinden. Dit om te voorkomen dat je kleintje misselijk wordt van het uittrekken en aandoen van de kleertjes, het afdrogen en wiegen in het badje. Als je baby wat groter wordt, kun je het in bad gaan mooi combineren in het ‘naar bed gaan ritueel’. Vlak voor het slapengaan is dan een mooi moment om je kindje te badderen. Ze worden er dan vaak lekker warm en rozig van, waardoor ze gemakkelijker in slaap vallen.

Welk badje gebruik je?

Om je baby te badderen kun je gebruik maken van verschillende soorten babybadjes. De meest bekende is denk ik wel het babybadje. Dit is een kleinere versie van een groot bad, speciaal voor je baby. Veel kraamverzorgers spreken hun voorkeur uit voor dit badje. Het is gemakkelijk om je baby te wassen en je baby kan er relatief lang gebruik van maken. Een tummytub is ook een bekende variant welke je kunt gebruiken voor het badderen van je kleintje. Eigenlijk is het een soort emmer. Je baby zal zich enorm veilig voelen in dit badje. De ruimte is beperkt wat voor je kleintje heel vertrouwd zal aanvoelen na negen maanden in de baarmoeder. Het is echter wel lastig om je kleintje er goed in te wassen.

Babyverzorging

Welke producten heb je nu nodig om jouw baby lekker te verzorgen. Want zo’n baby-uitzetlijst staat vol met allerlei producten, maar is alles echt noodzakelijk? Het is goed om te weten dat de huid van je pasgeboren baby nog erg dun en kwetsbaar is. Belangrijk is dus dat je nooit je eigen badproducten gebruikt om je kleintje te wassen. Er zijn speciale babyproducten op de markt voor bijvoorbeeld een natuurlijke babyverzorging. De producten van Naïf zijn bijvoorbeeld erg fijn, omdat ze geen schadelijke en onnodige stoffen bevatten, ze zijn samengesteld met alleen de beste ingrediënten voor je kleintje. Naast een fijne wasgel, shampoo, body lotion, billendoekjes en haarlotion, zijn er ook nog andere verzorgingsproducten die echt niet mogen ontbreken. Een fijne badcape of swaddle waar je je kindje fijn kan inwikkelen is een echte musthave. Een badcape of swaddle houdt je kindje na het badderen lekker warm en neemt het meeste vocht al op, waardoor het afdrogen niet meer zo’n grote klus is. Hydrofiele doeken kunnen ook niet ontbreken, deze doeken zijn speciaal ontwikkeld voor kleine baby-tjes, want zo’n doek is minder ruw en dunner waardoor je goed kunt afdrogen tussen al die lekkere baby vetjes. Het is goed om het afdrogen te beginnen bij het hoofdje van je baby, daar verliest je kleintje nog het meeste warmte. Na het afdrogen kun je dan alvast lekker weer een warm mutsje opzetten. Voor één baddersessie heb je ook wel meer dan één hydrofiele luier nodig. Leg er standaard eentje op het aankleedkussen. Je baby komt hier na het badderen op te liggen. Deze doek neemt dan al lekker wat vocht op. Als je het hoofdje, alle plooitjes, de armen, benen en buik hebt afgedroogd, leg je je kleintje op zijn buik op het aankleedkussen. Je kunt dan gemakkelijk de rug droog maken. Daarna verwijder je de hydrofiele doek waar je baby op lag, zodat je kleintje weer op een droge ondergrond komt te liggen. En die hydrofiele doeken, die gebruikte ik niet alleen voor het badderen overigens. Je kwam ze overal tegen. Ik gebruikte ze als spuugdoek, als extra doek in het bedje of in de wagen, waardoor ik niet na iedere spuugpartij de lakens hoefde te verschonen. Heerlijk om van die doeken voldoende in huis te hebben.

Aanbieding!
We zijn benieuwd hoe jouw kleintje zijn/haar eerste baddersessie heeft ervaren. Laat je het weten in de comments?

Liefs Marjolein & Sarah

Bronnen

www.24baby.nl
www.oudersvannu.nl
www.centrumvoorjeugdengezin.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *