Beginnen met tanden poetsen

Tandenborstel-baby

Tandenpoetsen ; iedere dag een uitdaging

Liedjes zingen met Veerle

‘Tanden poetsen, tanden poetsen, heen en weer, op en neer…’ iets wat ik standaard iedere avond ritueel zing voor Veerle. Want wat kan het tandenpoetsen bij haar een drama zijn zeg. Ze is inmiddels twee jaar en begrijpt nu gelukkig dat het gewoon even ‘moet’. Maar het is absoluut niet iets wat ze zo maar even toe laat. En hoe het komt? Ik weet het niet. Er is, volgens mij, nooit iets traumatisch gebeurd, ze is vast een kindje wat tanden poetsen gewoon niet zo fijn vindt. 

Noud zijn eerste tanden

Sarah haalt haar jongens ’s avonds allemaal even door de wasstraat. En tandenpoetsen is dan standaard een onderdeel van deze wasstraat. Ook Noud heeft al zijn eerste tandjes, waardoor ook zijn tandjes even gepoetst moeten worden. Want wist je dat van net doorgekomen tandjes het glazuur nog niet goed uitgehard is? Daarom zijn ze extra kwetsbaar voor gaatjes. Tanden poetsen, heel belangrijk dus! Noud is jonger dan Loïs, maar toch had Noud al eerder tanden dan Loïs. Wanneer krijgt een baby tanden? Dat is dus voor ieder kindje verschillend. De eerste tandjes, meestal de onderste twee, kunnen zich vanaf vier maanden al laten zien. Maar er zijn ook kindjes die rond hun eerste verjaardag pas tandjes krijgen. Noud was dus gewoon wat eerder dan Loïs en dat is dus gewoon helemaal prima!

MUSHIE Vingertandenborstel

Even terug naar Veerle, die tandenpoetsen niet zo tof vindt. Dat heeft ze, sinds ze tanden heeft, altijd al gehad. Het is in de loop der maanden niet gegroeid, het was altijd zo. Wel merkte ik dat, zodra er nieuwe tandjes doorkwamen of later de kiezen, dat het tandvlees echt extra gevoelig was. Vaak was het dan echt dikke strijd. Had ik in die periode maar de vingertandenborstels van Mushie in huis gehad. Want wat een uitvinding is dat! Door de ronde vorm schuif je de vingertandenborstel met zachte siliconen borstelhaartjes, zo om je vinger waardoor je op een masserende manier toch de tandjes van je kindje kunt poetsen. Het had hier zeer waarschijnlijk veel gedoe gescheeld.

Wanneer poets ik de tanden van mijn baby?

Bij Loïs ben ik deze vingertandenborstels gaan gebruiken. Iedere avond komt hij, na de laatste voeding, tevoorschijn en poetsen we, ook met het liedje ‘tanden poetsen, tanden poetsen…’, haar eerste twee tandjes. Tandartsen en deskundigen adviseren om ’s avonds de tanden te poetsen, na de laatste voeding. Dat komt doordat je mond overdag veel speeksel aanmaakt wat je tanden beschermt tegen gaatjes en andere nare dingen. ’s Nachts maakt je mond veel minder speeksel aan waardoor gaatjes dus sneller kunnen ontstaan. Dus op de vraag: ‘Wanneer poets ik de tanden van mijn baby?’ adviseren tandartsen en deskundigen je dus om het ’s avonds na de laatste voeding te doen.


Hoe zien de tandenpoets rituelen er bij jullie uit? Hebben jullie nog leuke trucs in jullie trucendoos om het tandenpoetsen een klein beetje leuk te maken? We zijn benieuwd. Laat je het weten in een reactie?

Liefs Marloes & Sarah

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.