De eerste hapjes voor je baby

oefenhapjes
wanneer geef je de eerste hapjes? EN Hoe ga je hiermee aan de slag?

 


De eerste hapjes van Veerle en Loïs

Het lijkt alweer zo lang geleden, de tijd dat Veerle en Loïs hun eerste hapjes kregen. Feitelijk is het voor Loïs nog maar een jaar geleden. Ik weet nog wel dat ik het bij Veerle heel anders heb aangepakt destijds, dan bij Loïs. Niet omdat ik ineens van gedachten was veranderd, maar meer omdat Loïs echt een heel ander meisje is dan Veerle. Het verhaal gaat terug naar de kraamweek van Veerle. Veerle was en is een heel tevreden meisje, ze dronk haar afgekolfde flesjes melk altijd keurig leeg (waarom ik fulltime kolfde, lees je in deze blog). Wat ons erg opviel was dat ze nooit zelf kwam voor een voeding, ze was altijd blij, ook als er al wat langer tussen de voedingen zat dan de regeltjes ons vertelden. Ze bleef ook heel erg lang, heel content met de flesjes afgekolfde borstvoeding. Daardoor begonnen wij later, dan de leeftijd van vier maanden, met het aanbieden van oefenhapjes. Loïs daarentegen was erg hongerig en nog steeds merk ik goed aan haar wanneer ze iets moet eten. Ze kan dan zo lekker grumpy worden. Vanaf dat ze vijf weken oud was, sliep Loïs de nachten fijn door, maar tegen de tijd dat ze 3 maanden werd, kwam daar verandering in. Met alle liefde zat ik ’s nachts weer op de bank om haar te voorzien van een flesje melk. Alleen het vervelende was dat ze na dat flesje melk niet tevreden genoeg was om de slaap weer te vatten. Ze bleef de hele nacht spoken en vragen om voedingen. Na overleg met het consultatie bureau en wat andere mensen die vanuit hun werk ook kijk hebben op de ontwikkeling van baby’s, zijn we overgegaan op het toevoegen van een klein beetje pap in de laatste fles die Loïs toen nog kreeg. En warempel, ze sliep diezelfde nacht nog door. Een klein hongerlapje dus. We zijn daardoor met 3,5 maand ook wat eerder begonnen met oefenhapjes, ze vond het geweldig. Ze deed overal haar mond voor open en ze vond ook echt alles lekker (ze begint nu wat kieskeuriger te worden hoor, haha). Daar waar we bij Veerle pas tegen de leeftijd van 6 maanden begonnen met oefenhapjes, was dat bij Loïs dus bij 3,5 maand.
 
Wanneer je dus begint met die eerste oefenhapjes, kan per kind heel verschillend zijn. Maar vanaf zes maanden heeft jouw baby meer nodig dan alleen borst- of flesvoeding. Als je baby en jij er aan toe zijn, kun je in de periode waarin je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, beginnen met oefenhapjes van fijne babylepel, denk dan aan bijvoorbeeld deze mooie babylepels van Mushie. Let wel op, deze hapjes zijn extra en geen vervanging van de borst- of flesvoeding. 
 

Hoe merk je nu dat jouw kleintje klaar is voor hapjes?

Vanaf de leeftijd van vier maanden kun je aan je kleintje gaan merken dat, alles wat jij in je mond stopt, met interesse wordt gevolgd. Dat hoeft natuurlijk niet direct bij vier maanden, sommige kindjes doen het vanaf zes maanden. Als je baby behoefte heeft aan meer borstvoedingen of flessen, dus aan meer voeding, kan dit ook een signaal zijn dat jouw kleintje toe is aan de eerste oefenhapjes. Je kunt dit merken aan je kleintje als het lijkt dat hij/zij onverzadigd blijft na een borst- of flesvoeding. Belangrijk is dus, ken je kindje en observeer zijn/haar gedrag, ook kun je altijd overleggen met het consultatiebureau als je twijfelt. 

Wennen en opbouwen

Toen Veerle, onze oudste dochter, voor het eerst hapjes mocht, raakte ik lichtelijk gestrest bij het klaarmaken van haar eerste hapjes. Ik wilde graag beginnen met groenten, zodat ze niet direct zou wennen aan de zoete smaak van fruit. Maar toen ze dat toch niet zo lekker bleek te vinden, gooide ik het over een andere boeg en introduceerde ik de dagen erna wat verschillende soorten fruit. Gelukkig deed ze daar toen wel haar mondje voor open en raakte ze geïnteresseerd in al het voedsel wat op het lepeltje lag. We begonnen met één smaak per twee dagen, toen ze alles al een eind had geproefd, boden we iedere dag een andere smaak aan. Ook het combineren van smaken werd toen een hele beleving voor haar. Nadat ze 6 maanden was geweest, ging het opbouwen van de hapjes ineens heel erg snel, ze dienden steeds meer als vervanging van de melkvoedingen. Toen ze één jaar werd, gingen we volledig over op drie maaltijden per dag, bijvoorbeeld brood, pap en avondeten. Daarnaast kreeg ze dan wat fruit tussendoor. Vanuit het consultatiebureau werd ook geadviseerd om af en toe wat kleine hapjes ei of pinda aan te bieden. Het advies is om daar voor de leeftijd van 8 maanden mee te starten om op die manier de kans op een voedselallergie te verkleinen. Ik begon met het aanbieden van een klein lepeltje pindakaas door het fruithapje en wat stukjes gekookt ei door het avondeten te prakken of pureren. Ze proefden vaak niet veel van deze smaaktoevoeging en gelukkig kregen zowel Veerle als Loïs geen allergische reacties op pinda of ei. 

Volg je kind

In onze omgeving zijn er best wat kindjes die ongeveer dezelfde leeftijd hebben als Veerle. Toen Veerle begon aan de hapjes was er dus behoorlijk wat referentiemateriaal en spraken we ook met elkaar over de voedingen, hapjes en alles wat daar bij kwam kijken. Wat voor mij heel belangrijk was, was het tempo van Veerle volgen in de wondere wereld van het vaste voedsel. Het is belangrijk om te onthouden dat het geen wedstrijdje is, welk kindje er als eerst de meeste hapjes eet. Heb vertrouwen in jezelf als ouder, maar ook vertrouwen in je kind. Maak je geen zorgen over het feit of je kindje het wel goed doet, want jouw kindje geeft zelf aan wat hij wil. Natuurlijk kan het zo zijn dat je echt ergens twijfels over hebt, bijvoorbeeld omdat je kindje klachten krijgt na het eten van bepaald voedsel, of omdat je kindje echt iets weigert. Neem dan altijd contact op het bijvoorbeeld het consultatiebureau. Zij kijken en denken met je mee.
oefenhapjes

Bronnen

Centrum voor jeugd en gezin. De eerste hapjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.