Leesplezier

Waarom is lezen belangrijk voor je kindje? & TIPS
Iedere avond kruip ik samen met Veerle en Loïs in Veerle haar grote bed en lezen we samen een verhaaltje voor het slapengaan. Voorlezen, dat deden mijn vader en moeder vroeger ook aan mij. Heerlijk vond ik het. Even één op één tijd met papa of mama, of gezellig samen met het hele gezin in het grote bed. Mijn lievelingsprentenboek weet ik me nog heel goed te herinneren. ‘Tijgertje wil niet naar bed’, van Julie Sykes en Tim Warnes. Ik vind het tot op de dag van vandaag een heerlijk verhaal. Hoe tof is het dan, dat mijn moeder het boek heeft bewaard en het nu voorleest aan Veerle en Loïs als ze daar slapen. En Veerle vindt het boek nu net zo leuk, als ik het vroeger als kind vond. 

<

Ook ga ik iedere drie weken met de meiden richting de Bibliotheek, samen nieuwe boeken uitkiezen waarin weer van alles te ontdekken valt. Als het aan Veerle ligt, lezen we altijd boekjes van Nijntje. Maar die verhaallijnen kent ze inmiddels uit haar hoofd. Ik vind het dan altijd tijd voor nieuw leesvoer. We lezen samen het boek, kletsen over van alles wat in het boek te vinden is en fantaseren over hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. We liggen soms als snel zo’n 30 minuten in bed. Zij blij, kan ze weer wat later naar bed en ik vind het heerlijk om mijn passie met (kinder)boeken al op zo’n jonge leeftijd met mijn dochters te kunnen delen. Win-win! 
Maar naast het gegeven dat ik voorlezen vooral heel knus en gezellig vindt, heeft het zeker ook een heleboel wetenschappelijk onderbouwde voordelen. Want wist je dat, zelfs baby’s genieten van voorlezen? Het horen van de vertrouwde stemmen van zijn/haar ouders zorgt ervoor dat zelfs de kleinste ukkies aandachtig naar een voorgelezen verhaaltje kunnen luisteren. Maar één van de toch wel bekendste voordelen van voorlezen is het feit dat voorlezen een positieve invloed heeft op de taalontwikkeling. Je kind komt door de verschillende boeken die worden voorgelezen, in aanraking met nieuwe woorden en zinsconstructies. Ook leert jouw kleintje voorspellen, wat gaat er nu gebeuren? Goed luisteren naar het voorgelezen verhaaltje is ook een bijkomende ontwikkeling. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat hoe meer en hoe eerder je een kind in aanraking brengt met taal, hoe beter de start in groep 3 en 4 van de basisschool zal zijn. Dat is namelijk het punt waar het echte lezen begint. Ook prikkelt voorlezen de fantasie van kinderen. Omdat ze in het begin nog niet zelf kunnen lezen, zullen ze wegdromen bij de prachtige prenten in prentenboeken. En zo zijn er nog tal van voordelen, die ik je nu niet allemaal ga voorschotelen.
 
Voor mij staat voornamelijk mijn groeiende relatie met mijn kind voorop. Want dat is wat ik wel ervaar tijdens het voorlezen. Het is knus, gezellig en fijn om zo de dag samen af te sluiten. Maar doordat, met name Veerle nu, gaat reageren op verschillende verhaallijnen, dillema’s die zich voordoen in een boek of grappige en heftige gebeurtenissen, zie ik steeds meer van mijn kind. Ik leer haar kennen in wat ze denkt, voelt, grappig, spannend of eng vindt. Voorlezen is echt iets magisch. En ik hoop zo dat mijn enthousiasme en passie voor boeken en voorlezen een klein beetje overkomt in dit blog. Want ik gun alle kinderen zo’n fijn momentje aan het eind van de dag met hun ouders en ik gun alle ouders zo’n fijn momentje met hun kind(eren). 
Je snapt natuurlijk dat ik nu zo trots als een pauw ben op onze nieuwe producten in de webshop. We hebben een aantal hele gave boeken aan de collectie toegevoegd. Ik vind eigenlijk altijd ieder boek wel iets hebben, maar voor jullie heb ik een keuze gemaakt en een top drie van favorieten samen gesteld:
 
Ik ben nu ook wel heel benieuwd naar het boek wat jij als ouder heel graag voorleest of herinner je jouw lievelingsboek van vroeger nog? Laat het weten in een reactie hieronder! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.