Wat is sensorisch speelgoed?
Sensorische speelgoed of sensorisch spel is spelen met je zintuigen. Je kindje gaat dus op ontdekking met zijn of haar zintuigen zoals de ogen, de oren, de neus, de mond en de handen. Het ontdekken en ervaren van verschillende vormen, kleuren en texturen is een hele uitdaging.
De rust van open ended speelgoed.
Het doel van sensorisch spel is het ontdekken van speelmateriaal zonder doel, ook wel open ended genoemd. Je kind gaat zonder doel bezig zijn met het ontdekken van de verschillende materialen en dat heeft een ontspannende werking waardoor je kind tot rust komt. Sensorisch spel helpt daarnaast bij de prikkelverwerking van je kind.
Waarom sensorisch spel?
De voordelen van het spelen met sensorisch speelgoed op een rijtje:
– Het helpt de ontwikkeling van de zintuigen
– Het stimuleert de fijne en grove motoriek
– Het helpt om de concentratie van je kind te verbeteren
– De fantasie en creativiteit wordt uitgedaagd
– De materialen kalmeren de zintuigen, het ontprikkeld
– Het vergroot de zelfstandigheid
– Het verbetert de hand-oogcoördinatie
– Het helpt bij de ontwikkeling van probleemoplossend denken
– Het stimuleert het wiskundig inzicht
– Het helpt in de taalontwikkeling en sociaal emotionele ontwikkeling.

Wat zijn voorbeelden van sensorisch spel materiaal of sensorisch speelgoed?
Zoveel voordelen, maar aan welk sensorisch materiaal moet je nu denken? Sensorisch materiaal stimuleert de zintuigen fysiek en cognitief waardoor je kind uitgedaagd wordt. Denk hierbij aan klei of kinetisch zand en combineer dat met allerlei ander materiaal. Kijk eens in je eigen kasten naar verschillende potjes, bekers, lepels en trechters.
Sensorisch speelgoed kan je ook zelf maken.
Is jouw kindje met zijn mond de wereld aan het ontdekken, denk dan eens aan het verkruimelen van koekjes tot zand. Op internet kan je ook de mogelijkheden ontdekken van het spelen met (gekleurd) rijst of pasta.
Spelen met sensorisch speelgoed.
Werk met een bak (tray) of doos waar het speelmateriaal in zit. Je kan ook een tafelzeil neerleggen om op te spelen of waar de bak op staat, dit scheelt met het opruimen. Vind je kind het lastig om met nieuw materiaal te gaan spelen, speel gerust mee en volg je kind. Je hoeft niet gelijk alles aan te bieden begin, het spelmateriaal is een nieuw impuls.
Voor welke leeftijd is sensorisch speelgoed?
Per leeftijd kan je gebruik maken van geschikte materialen, hierdoor is sensorisch spel voor iedereen geschikt. Vaak heb je ook al veel materialen in huis, waardoor je zelf sensorisch spel kan maken. In het volgende blogs gaan we per leeftijd kijken welk materiaal geschikt is om te gebruiken voor je baby, dreumes en peuter. < verschillende blogs koppelen.
Bron: https://www.helan.be/nl/magazine/gezin/kinderen/sensorisch-spel/
Speelt jouw kindje graag met sensorisch speelgoed?Liefs Marjolein & Sarah