Sensorisch spelen met een baby

sensorisch spelen baby

Waarom Sensorisch speelgoed voor mijn baby?

Waarom sensorisch spel voor baby’s? Vinden baby’s sensorisch spel leuk?
Baby’s beleven de wereld door middel van hun zintuigen. Daarom is juist voor een baby sensorisch spel erg leuk en leerzaam. Laat je baby voelen, proeven, zien, aanraken en ervaren. Door de wereld te verkennen maakt een baby belangrijke verbindingen in hun brein, de hersenen ontwikkelen zich van de zintuiglijke ervaringen. Spelenderwijs ontdekt je baby hoe de zintuigen samenwerken.

Zien en aanraken

Als een baby geboren is ziet het nog bijna niets, kleuren en details ziet de baby nog niet. Ongeveer na drie maanden gaan baby’s pas kleuren zien. Hoe groter het contrast, hoe beter dat de baby dit kan waarnemen. De waarneming kan je stimuleren met een babyboekje met groot contrast zwart/wit. Iets later worden felle kleuren interessant. Tot de zes maanden zien baby’s tot ongeveer zijn eigen arm lengte ver. Eigen handjes, gezichten van papa en mama zijn dan heel interessant. Voor het ontdekken van het eigen lichaam is een spiegel erg leuk of volg samen een cursus baby massage. Vanaf ongeveer 4 maanden gaat je baby diepte zien, dit gaat samen met het grijpen naar voorwerpen. Rond de vijf a zes maanden kan je baby bewegende objecten volgen wat zijn oog-handcoördinatie zal verbeteren. Leuk om een mobile te versieren met allerlei verschillende materialen.

Speelgoed voelen

Stopt jouw baby zijn tenen, handje of andere dingen in zijn of haar mond? Dan is je baby aan het ontdekken met zijn of haar mond en zijn vooral grotere voorwerpen met verschillende vormen en texturen leuk om aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan activiteit ballen of zintuig ballen

De rust van open ended speelgoed

Het doel van sensorisch spel is het ontdekken van speelmateriaal zonder doel, ook wel open ended.  Je baby gaat zonder doel bezig zijn met het ontdekken van de verschillende materialen en dat heeft een ontspannende werking. Het helpt om emoties of gebeurtenissen te verwerken. 

Sensorisch speelgoed voor mijn baby zelf maken

Hieronder enkele voorbeelden waar je aan kan denken. Op internet zijn vele voorbeelden te vinden. 

  • Babygym met verschillende kleuren, linten of stoffen en muziek belletjes.
  • Maak een sensorische mat. Gebruik een plastic zip zap document map of zakje welke je vast gaat plannen op de grond. Vul dit zakje met water en ijsklontjes, gekleurde verf of water met glitters.
  • Vul een bakblik met water, yoghurt of slagroom en leg er een speeltje bij zoals bijvoorbeeld de bijtring bloemen van Mushie of badfiguren.

Er zijn verschillende activiteiten sensorisch spel voor je baby. Ga samen op ontdekking. Lees ook ons blog, wat is sensorisch spel

bron: https://cjgcapelleaandenijssel.nl/hoe-ontwikkelt-het-zicht-van-je-baby/ 

 

Ontdek ons sensorisch speelgoed en ga samen op ontdekking

Liefs Marjolein & Sarah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *