Sensorisch spelen met een dreumes

Sensorisch speelgoed 1 jaar (dreumes)

Wat is sensorisch spelen met je dreumes? Na het eerste jaar is je kindje geen baby meer, maar een dreumes. De dreumes tijd is aangebroken en de ontwikkeling gaat razendsnel. Het jaar van de taalontwikkeling. Van het maken van verschillende klanken en het vormen tot de eerste woordjes. Zing samen liedjes met bewegingen, dit stimuleert de motoriek en ontwikkelt verschillende zintuigen. De ontwikkeling van de fijne en grove motoriek maakt grote sprongen. Zo kan dreumes vanuit een liggende houding gaan staan of eerst om rollen en dan gaan staan. Maak gebruik van een spiegel, zodat je dreumes zichzelf ziet. De fijne motoriek wordt ook steeds beter, waardoor kleine voorwerpen tussen duim en wijsvinger gepakt kunnen worden. Leuk om blokken te gaan stapelen.

Bij sensorische spel gaat het om het ontdekken met de zintuigen. Je kan verschillende materialen aanbieden om te ontdekken van structuur, koud/warm, hoe proeft iets, is iets zacht of hard etc. Denk bijvoorbeeld aan eten zoals yoghurt, slagroom of maal koekjes fijn tot een soort eetbaar zand. Je kan ook gebruik maken van scheerschuim of vingerverf in combinatie met een spiegel. 

Komt het niet gelegen dat je kindje vies wordt, maak dan gebruik van een plastic zip-zap zakje en plak deze vast op de grond, raam of tafel. Laat je dreumes zelf de verschillende structuren, kleuren, smaken ontdekken.

 

Sensorisch, rust en speelgoed

Sensorisch spel draagt bij aan de prikkel verwerking van je kindje in onze toch wel drukke wereld. Onze kindjes hebben tegenwoordig veel speelgoed, wat kan bijdragen aan minder speelplezier, minder uitdaging. Probeer speelgoed te doseren in bakken. Zo leert je kindje ook gelijk speelgoed te sorteren en hoe hij of zij kan opruimen. Zo kan je ook thema bakken maken met sensorisch speelgoed.

Er wordt ook wel gezegd, een kind heeft één derde van de leeftijd in maanden nodig om mee te spelen. Iets meer of minder speelgoed is natuurlijk helemaal niet erg. De gesorteerde bakken met speelgoed kan je rouleren, zodat je kind iedere keer weer opnieuw uitgedaagd wordt en weer uren speelplezier heeft.

Sensorisch speelgoed voor mijn dreumes, zelf maken.
  • Vul een billendoekjesbox of tissuehouder met verschillende lapjes stof, hoe leuk is het om deze lapjes eruit te trekken en er weer proberen in te stoppen. Je kan lege wc-rolletjes gebruiken en in elk rolletje een gekleurd doek doen. De doek kan uitgetrokken worden of er in gestopt. 
  • Maak verschillende voelzakjes met zip-zap zakjes en hang deze bijvoorbeeld tegen het raam of een spiegel. Vul deze met verf, of veertjes, pom pomps. er staan heel veel voorbeelden op pinterest. 

Kijk ook eens op ons pinterest bord sensorisch spelen voor nog meer ideeën.

Ontdek ons sensorisch speelgoed en ga samen op ontdekking

Liefs Marjolein & Sarah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *